Torre Bernat i Creus (II)
(Barcelona | Avinguda Tibidabo - Barcelonès)

Barcelona - Av. Tibidabo, 23-25

Barcelona - Av. Tibidabo, 23-25 (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Av. Tibidabo, 23-25, Barcelona - Av. Tibidabo, 23-25, tanca exterior

Barcelona - Av. Tibidabo, 23-25, Barcelona - Av. Tibidabo, 23-25, tanca exterior (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Av. Tibidabo, 23-25, tanca exterior

Barcelona - Av. Tibidabo, 23-25, tanca exterior (Foto: Anònim -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Barcelona - Av. Tibidabo, 23-25 (Foto: Institut Amatller d'Art Hispànic -foto Arxiu Mas B-1200 / 1906-)

Barcelona - Av. Tibidabo, 23-25 (Foto: Institut Amatller d'Art Hispànic -foto Arxiu Mas B-1201 / 1906-, 2022)

Barcelona - Av. Tibidabo, 23-25, plànol (Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona)

AutorJosep Masdeu Puigdemasa, m.o.
Situació Av. Tibidabo, 23-25
Torre unifamiliar projectada l'any 1906 per Josep Masdeu Puigdemasa* (Barcelona, 1852 - 1930). Podem veure en el plànol que estava previst que la torre poligonal tingués una teulada piramidal, que podem veure a les fotos antigues. La seva mancança fa que l'aspecte esmussat de la casa resulti un xic feixuc, amb un aire de fortalesa, accentuat per l'acabat de pedra, els merlets i les espitlleres.

Un element destacat és la tanca de ferro forjat i també els mosaics modernistes dels matxons, sorgits del catàleg de Pujol i Bausis.

*El Catàleg de Patrimoni de l'Ajuntament atorga l'autoria, erròniament, a Adolf Ruiz Casamitjana i assenyala la data aproximada de 1915, també errònia. Adjuntem el plànol original, on figura l'autoria i la data.