Antic Asil Santa Llúcia (CosmoCaixa)
(Barcelona | Avinguda Tibidabo - Barcelonès)

Barcelona - Antic Asil Santa Llúcia (CosmoCaixa)

Barcelona - Antic Asil Santa Llúcia (CosmoCaixa) (Foto: Albert Esteves, 2007)

Barcelona - Antic Asil Santa Llúcia (CosmoCaixa) (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Antic Asil Santa Llúcia (CosmoCaixa) (Foto: Anònim -Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Barcelona - Antic Asil Santa Llúcia (CosmoCaixa) (Foto: Eduard Royo -Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Barcelona - Antic Asil Santa Llúcia (CosmoCaixa) (Foto: Josep M. Co de Triola -Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

AutorJosep Domènech Estapà
Situació Teodor Roviralta, 47-51
InterèsEspecial interès Interessant
L'asil Amparo de Santa Lucía, associació benèfica fundada l'any 1900, va decidir crear un asil per a invidents en un solar cedit pel doctor Salvador Andreu. El projecte va ser encarregat a Josep Domènech Estapà (Tarragona, 1858 - 1917), un arquitecte molt crític amb el Modernisme però que, en aquesta obra, s'hi aproxima força, tant pel que fa a l'ús ornamental del maó vist, com en la composició de la galeria meridional o el trencadís utilitzat als coronaments. Amb tot, el rigor compositiu, la simetria i l'equilibri, que van caracteritzar tota l'obra de l'arquitecte, són evidents tant en l'estructura com en la morfologia de les façanes. L'edifici consta d'un soterrani -on hi havia la cuina i els menjadors-, visible només a la façana sud, dues plantes -on es situaven el dormitori i la galeria- i les golfes -on hi havia les cel·les de les monges-.

Quan l'Obra Social de la Caixa va emprendre la seva conversió en Museu de la Ciència, l'edifici estava composat per dos cossos, l'original de Domènech Estapà i un altre dels anys quaranta que es va substituir per una obra nova adaptada a la funció museística. Aquesta intervenció va ser projectada pels arquitectes Jordi Garcés i Enric Sòria. Posteriorment es va una nova reforma, a càrrec dels arquitectes Robert i Esteve Terrades, per tal de convertir-lo en l'actual CosmoCaixa, inaugurat l'any 2004.

Text: Albert Esteves