Torre de Cal Baró
(Alella - Maresme)

Alella - Torre de guaita de Cal Baró

Alella - Torre de guaita de Cal Baró (Foto: Enric, 2015)

Alella - Torre de Cal Baró

Alella - Torre de Cal Baró (Foto: Albert Esteves, 2007)

Alella - Torre de Cal Baró (Foto: Manuel Genovart -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924)

Situació Carrer Onofre Talavera, 4
L'origen d'aquesta finca és un mas d'època medieval, denominat Colomari de les Sobreres que, al segle XV, va ser adquirit per la família Ferrer, que si va mantenir durant gairebé tres segles, fins a començament del segle XVIII. Després de passar per diverses mans va raure a mans de la família Bofarull. L'any 1871, Josep Maria de Bofarull i Rafart va adquirir el títol de baró de Ribelles, que temps enrere havia pertangut als marquesos de Tamarit. D'aquí ve el nom de Can Baró.

La fina tenia antigament una gran extensió però en l'actualitat només es conserva la casa, amb la torre, i el jardí. La torre, construïda originalment separada de la casa, cap al segle XVI, és de planta circular. Té quatre plantes cobertes amb volta i conserva, molt alterats, tres matacans. Hi destaca una finestra tardo-gòtica amb la llinda lobulada i mènsules esculpides als brancals.