Molí d'en Ribé
(Santa Coloma de Gramenet - Barcelonès)

Santa Coloma de Gramenet - Molí d'en Ribé (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1997)

TipusMolí
AutorDani Freixes i Varis Arquitectes (reforma)
Situació Plaça Pau Casals
Al costat de la Torre Balldovina hi ha les restes d'un antic molí fariner de finals del segle XIII o principis del XIV, que devia aprofitar les aigües d'algun torrent que desembocava al Besòs, canalitzades i recollides en una bassa. Des de la bassa, l'aigua baixava per uns canals fins als quatre carcabans del molí, oberts amb voltes escarseres, sota les quals hi havia les rodes de pales, que transmetien la força a les moles.

El nom prové de la família Riber, propietària durant els segles XVII i XVIII de la Torre Balldovina, a la qual pertanyia el molí. Es va mantenir en funcionament fins a començament del segle XX. L'any 1983 va ser excavat pel Servei d'Arqueologia de la Generalitat i el 1989 per l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. El 2009 es va museïtzar i integrar al conjunt monumental, amb projecte de Dani Freixes i Varis.