Mina de plom La Martorellense
(Castellví de Rosanes - Baix Llobregat)

Castellví de Rosanes - Mina la Martorellense

Castellví de Rosanes - Mina la Martorellense (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2023)

Castellví de Rosanes - Mina la Martorellense (Foto: Eloy Fernández Castillo, 2016)

Situació Serra de l'Ataix
Restes que formaven part de l'explotació minera de plom més important de la província de Barcelona. Les estructures que es conserven corresponen a la residència dels directius i dels treballadors, planta de procés, inclosa la xemeneia i accessos a les galeries.

Les instal·lacions varen funcionar de 1903 a 1963. Tanmateix, l'explotació del plom d'aquest sector està documentada des del segle XVIII*. I, en concret, l'àrea de la Martorellense , que sembla que anteriorment havia rebut el nom de mina "Milagro", des de començament del segle XIX. L'any 1893 es va constituir la Compañia Minera Martorellense, la qual va iniciar l'activitat extractiva a partir de 1903. Les instal·lacions es van inaugurar l'any 1907. El màxim nivell de producció es va assolir cap als anys trenta.

El principal destí del plom d'aquesta mina eren els terrissaires, que l'utilitzaven pel vidrat de les peces ceràmiques (plats, olles, cassoles, etc). La seva toxicitat va fer que es prohibís el seu ús i això, unit a la dificultat per trobar mà d'obra, va abocar al tancament, l'any 1963.

*Bonaventura Pedemonte, a les seves "Notes per a la Història de la Baronia de Castellvell de Rosanes", esmenta troballes d'època romana, sense espcificar el lloc i la tipologia.