La Torre Verda de La Sala
(Folgueroles - Osona)

Folgueroles - La Torre Verda de La Sala (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Folhgueroles -  La Torre Verda de La Sala. Detall finestra

Folhgueroles - La Torre Verda de La Sala. Detall finestra (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Situació Carrer Rambla, 7
Propietat dels senyors de la Sala que va servir de residència al mestre del poble. Durant la guerra civil s'hi van fer classes. És un casalot decimonònic de planta i pis, amb obertures regulars guarnides amb motllures, cornisa en ziga-zaga i arrebossat amb encintat que imita carreus a la part baixa.

"La importància i la influència secular de la nissaga dels propietaris de la Sala a la comunitat es manifestava en la vida política i en els costums del poble", segons expliquen Ponce i Roviró.

Aquests i els del mas Serrabou de Tavèrnoles foren els grans propietaris de la comarca, la burgesia local. Els Sala, a part de terres de conreu, van tenir bòbiles i pedreres i el control de la gestió de l'aigua del torrent.

Ponce, Santi i Roviró, Xavier: El mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles (segles XVIII-XX). Estudis d'història agrària, n. 23, UVic, 2010-2011