Can Zam
(Santa Coloma de Gramenet - Barcelonès)

Santa Coloma de Gramenet - Can Zam (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1997)

Santa Coloma de Gramenet - Can Zam (Foto: Albert Esteves, 2018)

Santa Coloma de Gramenet - Can Zam (Foto: Anònima, -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, inicis segle XX)

Situació Av. Francesc Macià, 93-103
La masia de Can Zam ha tingut, des del segle XVI, diferents noms segons els propietaris (Mas Teixidor, Mas Calbó, Can Planella) i durant el segle XIX pren el nom del masover Bartomeu Busquets, conegut popularment com a Zam. L'edifici consta de diferents cossos; el principal té planta baixa i dos pisos, amb dos afegits a dues aigües que donen a la façana nord un aspecte basilical. La coberta és de teula àrab a tres vessants; les façanes de tàpia estucada amb pedra a les cantoneres i a les finestres, i la façana sud presenta un magnífic portal adovellat. Al costat de l'edifici principal hi ha les quadres.

Fins a mitjan segle XX va ser molt conegut el roure de Can Zam, a l'ombra del qual va reunir-se el 1651 el govern de Catalunya -aleshores sota dependència francesa- en plena guerra dels Segadors.