Torre dels Marquesos de Julià (Escola Poeta Foix)
(Barcelona | Farró - Barcelonès)

Barcelona - Torre dels Marquesos de Julià (Balmes, 298-304) (Foto: Albert Esteves, 2018)

Barcelona - Torre dels Marquesos de Julià (Balmes, 298-304) (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Torre dels Marquesos de Julià (Balmes, 298-304) (Foto: Rribal, 2015)

Situació Balmes, 298-304
Antiga torre d'estiueig feta construir l'any 1895 per Camil Julià Vilasendra i la seva dona, Josefa Vilar, filla d'uns indians enriquits a Cuba. Camil Julià va ser distingit pel papa Lleó XIII, l'any 1901, amb el títol pontifici de marquès de Julià. L'any 1930, després de la mort de Josefa Vilar, la torre va ser llogada per un grup d'intel·lectuals progressistes que hi van obrir l'escola Pedagogium, que aplicava sistemes d'ensenyament molt avançats a l'època. Als quaranta, es va transmutar en el Grupo Escolar República Argentina, amb els criteris educatius dels vencedors de la guerra. L'any 1976, els propietaris van intentar enderrocar la casa per construir-hi pisos, però la forta oposició veïnal va aconseguir impedir-ho i la torre fou expropiada, assegurant la continuïtat de l'escola. L'any 1989, després de l'ampliació moderna del centre (de l'arquitecte Carles Fochs Álvarez), es va produir la fusió amb altres escoles del barri i des de 1999 porta el nom de Poeta Foix.

L'edifici té un marcat caràcter senyorial, amb les façanes farcides d'elements extrets del repertori clàssic i historicista. Destaca especialment l'airosa torratxa coronada amb una galeria d'arcs de mig punt als quatre vents i un terrat obert al capdamunt.