Església parroquial de Sant Julià
(L'Arboç - Baix Penedès)

L'Arboç - Església de Sant Julià, interior (Foto: Albert Esteves, 2006)

L'Arboç - Capella lateral gòtica

L'Arboç - Capella lateral gòtica (Foto: Albert Esteves, 2006)

Situació Plaça Mossèn Gaietà Viaplana
Les primeres notícies de l'església de Sant Julià de l'Arboç es remunten a l'any 1136 tot i que altres documents referents al castrum de l'Arboç fan pensar en un origen força anterior. L'únic vestigi que resta de l'església romànica és la capella dels Dolors, coberta amb volta de canó, que va quedar intacta en construir-s'hi al damunt el campanar, al segle XVII. Durant els segles XIV i XV es va afegir dues capelles laterals gòtiques que encara es conserven.

L'edifici actual va ser construït entre 1631 i 1647. Té una sola nau amb un absis poligonal i capelles laterals entre els contraforts. La volta és de creueria, de tradició gòtica. El campanar, bastit abans de l'església, entre 1622-27, conserva el basament romànic i una capella interior coberta amb volta de canó. La façana és flanquejada per dues torretes de planta quadrada. Té una gran rosassa i, a sota, la portalada barroca. La porta està emmarcada per dos parells de columnes que sostenen un entaulament partit, amb frontó semicircular. Al centre hi ha una fornícula amb una imatge moderna del sant.

El 1936 va ser cremada i van resultar destruïts els valuosos retaules barrocs que contenia. La reconstrucció del temple va ser duta a terme per l'arquitecte Eugenio Pedro Cendoya. L'altar major va ser substituït per un baldaquí amb una imatge de Sant Julià, obra de Frederic Marès.