Casa Miquel Joan de Magarola
(Barcelona | Sant Pere - Barcelonès)

Barcelona - Mare de Déu del Pilar, 15

Barcelona - Mare de Déu del Pilar, 15 (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Mare de Déu del Pilar, 15. antiga capella de la Mare de Déu del Pilar

Barcelona - Mare de Déu del Pilar, 15. antiga capella de la Mare de Déu del Pilar (Foto: Octavià Alexandre, 2023)

Situació Mare de Déu del Pilar, 15
El carrer Mare de Déu del Pilar es deia antigament carrer d'en Cuc, nom d'una família de mercaders i mariners que hi va construir les primeres cases. El nom actual està relacionat amb una capelleta, dedicada a la Verge del Pilar, d'una de les cases del carrer que ha deixat com a restes una finestra cega amb rajoles.

L'edifici més gran i notable és el del núm. 15, un casal de planta baixa i quatre pisos que té la singularitat de tenir l'habitual entresol, enmig de les plantes primera i segona. La façana està ornamentada amb esgrafiats de tipus geomètric, ara molt desgastats. Totes les obertures són de llinda recta, emmarcades amb pedra. Els balcons tenen la llosana feta amb rajoles de cartabó. Va ser construït per Miquel Joan de Magarola en dues etapes (1791 i 1805). Miquel Joan de Magarola i de Clariana era un jurista prestigiós, oïdor de la Reial Audiència i autor del tractat El abogado perfecto*.

*Font: Octavià Alexandre