Casa Jaume Andarió
(Barcelona | Sant Pere - Barcelonès)

Barcelona - Sant Pere Més Baix, 16, plànol. Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

Barcelona - Sant Pere Més Baix, 16, plànol. Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (Foto: 1875)

AutorPau Mas, m.o.
Situació Sant Pere Més Baix, 16 / Beates
Edifici construït l'any 1785 dins dels esquemes habituals de l'arquitectura urbana de l'època; baixos de pedra amb grans portals d'arc escarser, prou amples per deixar passar els carruatges, tres pisos jerarquitzats per alçades i decorats amb esgrafiats. Aquests es troben actualment molt malmesos i amb prou feines s'endevina la seva traça.

Ramon Nonat Comas, en el seu conegut treball sobre els esgrafiats barcelonins publicat l'any 1913, els qualifica de barreja d'elements barrocs i Lluís XV. I els descriu així: Los marcos de las aberturas tienen, como adherida, caprichosa ornamentación combinada con líneas retorcidas. En los tres compartimentos centrales se dibujan jarrones, floreros en el piso primer; unos graciosos niños colocados sobre pedestales en el del segundo y otros jarrones en el del tercero. Adosados a las fajas de piedra horizontales que se extienden por el ancho de la pared a nivel de los sillares salientes de los balcones, aparecen las guirnaldas de costumbre, sostenidas en sus extremos por una especie de ménsulas de elegante dibujo. Entre las de su tiempo y carácter esta fachada no es de las menos apreciables.