Vil·la Hispanoàrab
(Barcelona | Avinguda Tibidabo - Barcelonès)

Barcelona - Lleó XIII, 15 (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Lleó XIII, 15 (Foto: Catàleg del Patrimoni - Ajuntament de Barcelona)

AutorManuel Vega March
Situació Lleó XIII, 15 / Mas Yebra
La parcel·la on es va construir aquesta casa pertanyia a l'antiga heretat coneguda com El Frare Blanc, propietat dels dominics, la qual va passar a mans de diverses famílies fins que va recaure en Josefa Cayol, que va ser la que va decidir urbanitzar la finca. Els promotors de la Vil·la Hispanoàrab van ser Teresa Míguez i el seu marit José Yebra Alonso, que van demanar el permís d'obra l'any 1893.

La casa està inspirada en els models de l'arquitectura nazarí, com la major part dels edificis neoàrabs que es van posar de moda cap a la fi del segle XIX. Tanmateix, l'arquitecte va incorporar altres elements aliens a aquest estil dins de la mentalitat eclèctica també pròpia de l'època.

Anys després, quan la casa havia passat a mans del matrimoni compost pel famós antiquari Celestí Dupont i Josefa Farré (1908) la casa va ser reformada i ampliada segons projecte de l'arquitecte Josep Font Gumà.