Torre Bellesguard: jardí
(Barcelona | Bonanova - La Salle - Barcelonès)

Barcelona - Torre Bellesguard. Casa dels masovers (Foto: Albert Esteves, 2020)

TipusParcs i jardins
AutorDomènec Sugranyes Gras
Situació Bellesguard, 20
Donat que el terreny on es va alçar la casa Figueras no tenia cap vegetació original, el jardí va haver de ser plantejat a base d'arbres i arbusts trasplantats. En va tenir cura el masover de la família, Pere Ballart i ventura, que va plantar-hi diverses espècies d'arbres, castanyers, salzes, til·lers, palmeres i també fruiters, donada l'afició de la mestressa de la casa, Maria Sagués, per les confitures.

Al centre del jardí hi ha un espai circular envoltat de dos bancs en semicercle. Estan ornamentats amb ceràmica i mostren els escuts de Catalunya i de Barcelona flanquejats per àngels. Flanquejant la porta de la casa hi ha també dos bancs de trencadís. Hi podem veure la data de 1410, any de la mort del rei Martí i la figura d'un peix amb les quatre barres, al·lusiu al poder marítim de la corona d'Aragó. Aquests bancs van ser executats per Domènec Sugranyes, col·laborador de Gaudí, que va reprendre l'obra de la casa, aturada des de 1909, a partir de 1916. Sugranyes va construir també la casa dels masovers, a un extrem del jardí.

Fora, un viaducte, amb dotze arcs catenaris, molt semblant al que projectarà més tard per al Park Güell.