Arcs de Sant Cugat del Rec
(Barcelona | Santa Caterina - Barcelonès)

Barcelona - Arcs de Sant Cugat del Rec

Barcelona - Arcs de Sant Cugat del Rec (Foto: Albert Esteves, 2020)

Planta Sant Cugat del Rec (Quarterons de Garriga i Roca)

Situació Plaça de Sant Cugat del Rec
L'actual plaça de Sant Cugat del Rec es correspon amb el solar que ocupava l'antiga església del mateix nom, construïda al segle XI, extramurs de la ciutat, i reedificada en diverses ocasions, una l'any 1287, una altra entre 1626-1632 i una darrera l'any 1830. L'any 1936 va ser incendiada i demolida poc després.

En l'actualitat es pot observar, al cantó de la plaça que enllaça amb el carrer Forn de la Fonda, una estructura d'època medieval, amb dos arcs lleugerament apuntats, que ara serveix de base d'un jardí elevat que pertany a una casa del carrer Tarròs. Alguns ho relacionen amb la desapareguda església de Sant Cugat, però, tal com ens indica Octavià Alexandre, els Quarterons de Garriga i Roca (vegeu plànol adjunt), demostren que aquests arcs no tenen cap relació amb l'església de Sant Cugat del Rec i podrien haver format d'un alfòndec medieval dels segles XIII-XIV, fet que caldria documentar.