Castell de Calonge. El palau
(Calonge | Sant Antoni - Baix Empordà)

Calonge - Palau del castell. Façana renaixentista

Calonge - Palau del castell. Façana renaixentista (Foto: Albert Esteves, 2020)

Calonge - Palau del castell. Escut del duc de Sessa

Calonge - Palau del castell. Escut del duc de Sessa (Foto: Albert Esteves, 2020)

Calonge - Palau del castell. Façana renaixentista (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1917)

Calonge - Palau del castell (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1917)

Calonge - Palau del castell. Portals exteriors

Calonge - Palau del castell. Portals exteriors (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1917)

Situació Plaça del Castell
El palau gòtic annex al castell de Calonge va ser construït en data imprecisa, probablement a partir del segle XV, aprofitant els murs de la muralla romànica. La sala gòtica ocupa l'ala de migdia del recinte, amb la façana principal a l'actual plaça del Castell. Presenta tres finestres coronelles bigeminades, força restaurades però amb alguns elements decoratius originals. Al segle següent, quan era propietat dels ducs de Sessa es va construir la nau de llevant, coberta amb arcs diafragma i es va engrandir amb un nou cos cap a l'actual plaça Major, on hi ha l'entrada actual al recinte, amb una façana renaixentista ornamentada amb l'escut d'Antoni Fernández de Córdoba i Folch de Cardona, duc de Sessa. I encara més tard, al segle XVIII, es va tornar a ampliar amb la nau de les quadres, delimitades per les muralles nord i est i el pati interior, que continua cap a la plaça Major. També en aquell segle es va fer el coronament de la torre annexa.