Antic Hospital
(Calonge | Sant Antoni - Baix Empordà)

Calonge - Antic Hospital

Calonge - Antic Hospital (Foto: Albert Esteves, 2020)

Calonge - Antic Hospital (Foto: Albert Esteves, 2018)

Calonge - Antic Hospital, abans de la renovació

Calonge - Antic Hospital, abans de la renovació (Foto: Maria Mercè Pibernat -Invarquit.Gencat.cat-, 1987)

Situació Carrer de l'Educació, 26
L'Hospital va ser construït al segle XVII, probablement l'any 1674 si atenem a la inscripció conservada al timpà de la porta, on podem llegir 16FOT74. Sembla que no va arribar a acabar-se i, de fet, a la llinda de la mateixa porta hi veiem inscrita la data de 1842, que deu correspondre's amb una nova refecció per convertir l'edifici en escola pública, funció que desenvolupà durant més d'un segle.

L'any 2004, l'arquitecte Jordi Casadevall va ser l'encarregat de transformar l'edifici en una biblioteca (Biblioteca Pere Caner) que és també l'Arxiu Municipal. Es va inaugurar l'any 2007.

En la renovació de l'edifici es va conservar la porta, de tradició encara renaixentista, amb el seu frontó triangular i les seves columnes acanalades. L'element més destacat d'aquesta porta és l'escut que corona el frontó, que és la representació més antiga de l'emblema de la col que posteriorment es farà servir en l'escut de Calonge.