Casa del Senyor del Mal Ús
(Calonge | Sant Antoni - Baix Empordà)

Calonge - Casa del Senyor del Mal Ús

Calonge - Casa del Senyor del Mal Ús (Foto: Albert Esteves, 2020)

Calonge - Casa del Senyor del Mal Ús (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Carrer Major, 26-28
InterèsEspecial interès Interessant
Els batlles de sac del castell de Calonge, encarregats de recaptar els delmes i rèdits d'emfiteutes i arrendataris, eren denominats Senyors del Mal Ús. Des del segle XV el càrrec va recaure en la família Vallmanya. Es coneix part de la seva genealogia: Grau i Antoni de Vallmanya (entre 1460 i 1475), Grau de Vallmanya (1590), Joan de Vallmanya (1600), Joan de Vallmanya (1644), Francesc de Vallmanya (1679), Domènec de Vallmanya (1697), Domènec Narcís de Vallmanya (1734-1790). La casa va ser incendiada a començament del segle XIX, pel fet que Domènec de Vallmanya era bonapartista.

L'edifici, actualment dividit en tres cossos, mostra diverses etapes constructives. La part més antiga es correspon amb el cos de la dreta, una torre medieval, capçada, oberta posteriorment amb una porta i dues finestres. La resta constituïa un casal senyorial del qual s'ha conservat el portal adovellat de mig punt, amb un escut a la clau, i tres finestres d'arc conopial i traceria gòtica, probablement del segle XVI.