Ermita de Sant Daniel
(Calonge | Sant Antoni - Baix Empordà)

Calonge - Ermita de Sant Daniel

Calonge - Ermita de Sant Daniel (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Sant Daniel. Carrer de la Ruïna
Necessita intervenció urgent
Situada dalt d'un turó prop de l'antic camí de Palamós, és un edifici de planta rectangular amb un absis semicircular que, segons alguns experts, podria ser la base d'una antiga torre de defensa. La façana lateral està reforçada amb contraforts, entre els quals es troba la sagristia. La data de construcció es pot situar a les acaballes del segle XVI o començament del XVII.

L'edifici es troba en estat ruïnós, amb les voltes -que encara permeten veure l'arrencada dels arcs- completament esfondrades. També està malmès el portal d'entrada i l'interior, envaït per la vegetació. Al seu costat s'hi va construir una casa de pagès, actualment abandonada. Pere Caner, en un article de l'any 1953* deia que hace unos cincuenta años que fué abandonada por el culto y ahora es asiento y albergue de un gallinero de la casa anexa a ella. Se conservan aún un pedestal y una pila de agua bendita romànicos en lamentable estado de abandono.Lamentablement, segueix en el mateix estat.

* Pere Caner i Estrany, «Calonge arqueológico, artístico y monumental», Annals de l'Institut d'Estudis Gironins, Vol. 8. 1953.