Can Vilar de sa Mutxada
(Calonge | Sant Antoni - Baix Empordà)

Sant Antoni de Calonge - Can Vilar de sa Mutxada

Sant Antoni de Calonge - Can Vilar de sa Mutxada (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Avinguda Pau Casals, 21
Antiga masia, molt transformada, fundada probablement al segle XVII. Va estar dedicada a l'explotació agrària fins als anys setanta, quan es va habilitar com a restaurant. Compta amb una torre de planta rectangular que, fins a la reforma, estava defensada amb un matacà. El conjunt d'edificacions està format per la casa principal, l'habitatge del masover, i les dependències agrícoles.

Pere Caner, al seu article de l'any 1972 sobre les masies del terme, la descriu així: mas de dues-centes vessanes de terra bona i pinedes; posseeix un pati tancat, torre amb barbacana adossada a la casa dels masovers, puix també hi ha residència pel propietari, un seguit de porxos, pallisses i corts enganxades a tot volt. És una masia en ple rendiment, però amenaçada per l'allau urbanitzadora a punt d'absorbir-la.

Pere Caner - Les Masies de Calonge (contribució a l'estudi de la pagesia calongina), Annals de l'Institut d'Estudis Gironins, 1972