Monestir de Sant Miquel de Cruïlles
(Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà)

Cruïlles - Monestir de Sant Miquel de Cruïlles (Foto: Albert Esteves, 2020)

Cruïlles - Monestir de Sant Miquel de Cruïlles (Foto: Mercè Montané, 2019)

Cruïlles - Monestir de Sant Miquel de Cruïlles (Foto: Paputx, 2016)

Cruïlles - Monestir de Sant Miquel de Cruïlles, durant les obres de restauració

Cruïlles - Monestir de Sant Miquel de Cruïlles, durant les obres de restauració (Foto: Pmrmaeyaert, 2009)

Cruïlles - Monestir de Sant Miquel de Cruïlles. Pintures murals de l'absis

Cruïlles - Monestir de Sant Miquel de Cruïlles. Pintures murals de l'absis (Foto: Paputx, 2016)

Cruïlles - Monestir de Sant Miquel de Cruïlles (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1917)

Cruïlles - Monestir de Sant Miquel de Cruïlles, foto anys setanta

Cruïlles - Monestir de Sant Miquel de Cruïlles, planta

Situació Sant Miquel de Cruïlles
De l'antic monestir benedictí de Sant Miquel de Cruïlles només en resta l'església i alguns panys de mur de les dependències monàstiques. Està documentat des de 1057. Al seu voltant es va formar un petit nucli, a poca distància del castell de Cruïlles.

L'església, construïda a la fi del segle XI, mostra una planta basilical clàssica de tres naus -cobertes amb voltes de canó- amb transsepte, cimbori i cúpula damunt del creuer, capçada amb un absis central i dues absidioles. Exteriorment està decorada amb arcuacions i lesenes de tipus llombard. La façana occidental romànica, on hi havia la porta, es va esfondrar. Al segle XVI es va construir una nova façana que va suposar l'escurçament del temple. Pel que fa a la torre-campanar, es va construir al segle XVI o XVII sobre la base romànica.

A l'interior de l'església es conserva part de l'ornamentació mural de l'absis, d'època romànica. També hi ha algunes sepultures dels segles XVI i XVII. El conjunt va ser restaurat l'any 2009.

Al Museu d'Art de Girona es conserva una biga procedent del monestir, que formava part d'un baldaquí, amb una interessant escena pintada on es veuen un grup de clergues en processó. També procedeixen de l'església un Crist en majestat i un magnífic retaule gòtic del pintor Lluís Borrassà.