Església de Sant Cebrià de Lledó
(Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà)

Sant Cebrià de Lledó

Sant Cebrià de Lledó (Foto: Josep Maria Viñolas Esteva, 2018)

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Sant Cebrià de Lledó

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Sant Cebrià de Lledó (Foto: Fargnoli, Valentí -INSPAI Dip. Girona-, primera meitat segle XX)

Situació Sant Cebrià de Lledó
L'església de Sancti Cipriani de Letone, documentada des de l'any 1102, és romànica, del segle XI, amb diversos afegits dels segles XVI i XVII, com la sagristia o el campanar. Té una sola nau, coberta amb volta de canó sobre arcs torals. Les capelles laterals i l'absis poligonal són també d'època tardana, igual que el portal, on figura la data de 1588.

Va ser parròquia d'un grup de masies esparses, en un replà de la serra de les Gavarres, la major part de les quals han estat abandonades. El lloc es coneix també com <>els Metges a causa de la tradicional devoció als sants metges, Cosme i Damià, amb un tradicional aplec que se celebrava cada 27 de setembre.