Restes del castell de Monells
(Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà)

Monells - Castell

Monells - Castell (Foto: Albert Esteves, 2020)

Monells - Castell

Situació Monells. Plaça del Castell
Del castell de Monells, situat a la part més elevada del poble, en resta ben poca cosa, insuficient fins i tot per resseguir-ne la planta. L'únic element clarament visible és un mur de poca alçada, fet amb pedra sorrenca molt poc treballada, obert amb espitlleres estretes i allargades que ha estat restaurat modernament. Segons Joan Badia es pot datar al segle XI. Aquest llenç de mur enllaça amb la base d'una torre, probablement construïda més tard, cap als segles XII o XIII.

El castell de Monells és esmentat des del segle XII. Se sap que comptava amb una capella, dedicada a sant Jaume i a santa Maria, documentada l'any 1234, que no ha deixat cap vestigi. Els Monells, senyors del castell, són esmentats des de 1019. Guillem de Monells va ser bisbe de Girona entre 1168 i 1178 i el seu germà Ponç de Monells va ser abat de Sant Joan de les Abadesses i bisbe de Tortosa. Al segle XIII era propietat dels vescomtes de Bas fins que passà per matrimoni al comtat d'Empúries. Després de passar a la corona va ser venut als Senesterra, que en van mantenir el domini fins al segle XVI.