Església de Sant Genís de Monells
(Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà)

Monells - Església de Sant Genís. Sepulcre a l'interior de l'església

Monells - Església de Sant Genís. Sepulcre a l'interior de l'església (Foto: Mercè Montané, 2019)

Monells - Església de Sant Genís, postal antiga

Situació Monells. Barri de la Riera
L'església de Sant Genís està situada al barri de la Riera, separat del nucli de Monells pel Rissec, un afluent del Daró. És esmentada l'any 1019 quan és donada pel bisbe de Carcassona a la canònica de Girona. L'església actual, que va substituir la primitiva, va ser alçada al llarg del segle XIV tot i que el seu aspecte exterior és fruit d'una reforma barroca efectuada l'any 1785, quan es va construir l'actual façana i la base del campanar, acabat a inicis del segle XX. És una església de tipologia gòtica, d'una nau, amb capelles laterals i absis poligonal, amb capelles radials. El presbiteri va ser beneït l'any 1310 mentre que les obres de la nau es van allargar durant tot el segle XIV. Les capelles laterals es van anar fent en segles posteriors, entre el XVI i el XVIII. El retaule barroc, de 1676, va ser cremat l'any 1936.

La portalada, acabada l'any 1785, és plenament barroca, de característiques molt semblants a la de Sant Sadurní de l'Heura, construïda pocs anys abans. Té una obertura d'arc rebaixat flanquejada per dues pilastres que s'obren lleugerament i que sostenen un entaulament partit. Al centre del timpà hi ha una fornícula amb la imatge del patró i tanca la portalada una cornisa corbada. A la cantonera del campanar hi ha un relleu amb l'escut de Monells i la data de 1788.