Plaça Major o de Jaume I (Monells)
(Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà)

Monells - Plaça Major o de Jaume I (Foto: Albert Esteves, 2020)

Monells - Plaça Major o de Jaume I. Mitgera

Monells - Plaça Major o de Jaume I. Mitgera (Foto: Albert Esteves, 2020)

Monells - Plaça Major o de Jaume I - Anònim

Monells - Plaça Major o de Jaume I - Anònim (Foto: Anònim -Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Situació Monells. Plaça de Jaume I
InterèsEspecial interès Interessant
La plaça porticada de Monells és una de les més populars i emblemàtiques de Catalunya i, sens dubte, el principal atractiu del poble. Té el seu origen en la concessió de mercat atorgada per Ramon Berenguer III a començament del segle XII. A més del mercat s'hi celebraven també diverses fires. La plaça té planta irregular. La major part dels porxos estan constituïts per arcades d'arc de mig punt o rebaixat i cobertes amb volta de canó. Les cases són, en general, de planta baixa i dos pisos.

Un dels elements més singulars de la plaça és la presència d'una mitgera, que servia per fixar els preus dels cereals a tot el bisbat de Girona. La que podem veure actualment va ser refeta l'any 1818. Es guardava en el Museu Arqueològic de Girona i va ser reposada quan es va dur a terme la restauració de la plaça.