Carrer Vilanova (Monells)
(Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà)

Monells - Carrer Vilanova (Foto: Albert Esteves, 2020)

Monells - Carrer Vilanova. Detall

Monells - Carrer Vilanova. Detall (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Monells. Carrer Vilanova
És el carrer més llarg del poble i ressegueix exteriorment el primer recinte murat que envoltava el castell i la plaça porticada. El seu nom indica que va ser una construcció més tardana però, en tot cas, anterior al segle XIV, fruit de l'expansió urbana del poble resseguint el camí que anava a Cruïlles. Les seves cases conserven elements d'època gòtica, com una finestra coronella, però la major part són reconstruccions dels segles XVII i XVIII, tal com ho testimonien les seves llindes. Té la virtut d'haver estat menys "retocat" que les cases del centre del poble.