Escultura Mil·lenari de Catalunya
(Castell, Platja d'Aro i s'Agaró - Baix Empordà)

Platja d'Aro - Mil·lenari de Catalunya

Platja d'Aro - Mil·lenari de Catalunya (Foto: Marc Esteves Corcoll, 2020)

AutorAntoni Delgado i Oliveró
Situació Plaça del Mil·lenari
Dedicada a la commemoració del mil·lenari de Catalunya, mostra una figura femenina encorbada, formant la lletra C, que carrega a l'esquena la història del país, representada a través dels seus personatges i símbols més emblemàtics*. Està treballada en bronze i situada sobre un pedestal de pedra. Té una alçada de 6,20 m. Va ser inaugurada l'any 1989.

L'autor va ser Antoni Delgado i Oliveró (Barcelona, 1939-2014), artista arrelat a Romanyà de la Selva que ha deixat nombroses escultures en espais públics arreu del país. Va ser modelada i fosa a la foneria Vila, de Valls.

*Simbologia:
Costat dret (primers cinc-cents anys): Guifré el Pilós; Carles (el Calb); Borrell II; l’Abat Oliba; la Treva de Déu; el Monestir de Ripoll; “Scriptorium”; Ramon Berenguer I (el Vell); Ramon Berenguer III (el Gran); Ramon Berenguer IV (el Sant); Alfons I (el Cast); Jaume I (el Conqueridor); Pere II (el Gran); la batalla naval de les illes Formigues; Alfons II (el Franc); Jaume II (el Just): Pere III (el Cerimoniós); Joan I (el Caçador); els Jocs Florals; els Usatges; l'Atles de Cresques; la Taula de Canvi: Ramon Llull; les Gestes dels Almogàvers; la Venjança Catalana; Expulsió dels Jueus; els Reis Catòlics rebent a Colom; el cronista Ramon Muntaner; Sant Jordi i el Drac.
Costat esquerre (darrers cinc-cents anys): Joan de Serrallonga; la Guerra dels Segadors; la Inquisició; Santa Eulàlia; la Casa d’Àustria; Carles II; els Borbons, Felip V; Setge de Barcelona; 11 de Setembre 1714; Rafael de Casanova; la Ciutadella; Lliure Comerç amb Amèrica; la Revolució Industrial; la Mare de Déu de Montserrat; la Sardana; el Timbaler del Bruc; Napoleó Bonaparte; Setge de Girona; la Guerra Carlina; Jacint Verdaguer; Exposició de Barcelona 1888; Crema de Convents 1909; la Primera República; Joan Maragall; Gaudí; la Sagrada Família; Pau Casals; Isaac Albéniz; Francesc Macià; la Guerra Civil Espanyola; Lluís Companys; Josep Irla; Josep Tarradellas; Josep Pla; la Generalitat; Jordi Pujol; el Fenomen Turístic; Joan Carles I; la bandera de la Comunitat Europea; els Castellers de Valls; l’ensenya de la Costa Brava; els Jocs Olímpics de 1992.