Capella d'en Marcús
(Barcelona | Santa Caterina - Barcelonès)

Barcelona - Capella de Marcús, cripta (Foto: Esteve García Antoñana, 2009)

Barcelona - Capella d'en Marcús

Barcelona - Capella d'en Marcús (Foto: Estorch 1935 - Arxiu Fotogràfic de Barcelona)

Situació Carders, 2 / Placeta de Marcús, 3
InterèsEspecial interès Interessant
La capella de la Mare de Déu de la Guia és coneguda com a capella d'en Marcús donat que la seva construcció, duta a terme entre 1166 i 1188, es deu al llegat del comerciant barceloní Bernat Marcús. El lloc on està situada correspon a l'antiga Via Franca, l'antic camí romà que sortia de la ciutat cap a França. Tenia al seu costat un hospital i un hostal. Va ser seu de la "Confraria dels Correus a Cavall i a Peu" la primera organització postal que va existir a Europa.

És un edifici de planta rectangular cobert amb volta de canó. Tenia un absis que va ser suprimit el segle XVIII. Compta amb una cripta composta de tres petites naus. Exteriorment s'observa el parament fet amb carreus ben escairats i ornat amb arqueria cega de tipus llombard. El teulat, de pronunciat ràfec, l'espadanya i la finestra de la façana principal van ser refets durant el segle XIX, conjuntament amb l'interior, d'estil neoclàssic. També es va alçar un pis al capdamunt, que alterava completament la fesomia. Podem veure'l a la fotografia que adjuntem, de l'any 1935, i que sortosament va ser eliminat en la restauració de 1954.