Sindicat Agrícola
(El Soleràs - Les Garrigues)

El Soleràs - Sindicat Agrícola

El Soleràs - Sindicat Agrícola (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorCèsar Martinell Brunet
Situació Carretera de Bellpuig, 5
Edifici projectat per Cèsar Martinell (Valls, 1888 - 1973), el gran especialista en la construcció de cellers. Va ser construït els anys 1920-21 destinat a molí d'oli, amb capacitat per a sis premses. Es va aprofitar el desnivell del terreny per donar accés des del carrer, tant a la planta baixa com a la planta superior. L'Inventari del Patrimoni descriu així el seu interior: "A la planta baixa hi ha la fàbrica de l'oli, la zona dedicada a la disgregació i dessecació de la sansa o pinyolada, la sala d'extracció d'olis, un generador de vapor, magatzems de sansa, d'expedició, una sala d'envasat, d'inferns. Al primer pis hi ha el magatzem, la recepció, la zona d'extracció d'oli de sansa, els serveis, els vestidors, la sala de productes fitosanitaris i les oficines".

L'exterior té un disseny molt característic, en especial la façana de llevant, que combina finestrals rectangulars amb altres de mig punt, tots ells dividits amb pilastres.