Ermita de Sant Antoni
(La Granadella - Les Garrigues)

La Granadella - Ermita de Sant Antoni

La Granadella - Ermita de Sant Antoni (Foto: Albert Esteves, 2020)

La Granadella - Ermita de Sant Antoni (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1920)

Situació Crtra. C-233. Km 24
Situada a poca distància del poble, als peus de la carretera, en direcció al Soleràs. El seu origen és incert. Alguns autors plantegen un hipotètic origen romànic o, més probablement, del segle XIV. Cal suposar que l'edifici actual, fruit de reformes posteriors, va aprofitar estructures i materials de l'antiga capella. A l'interior, darrere la imatge de la paret tocant just a la volta, hi ha inscrita la data de 1594.

És un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis carrat cobert amb volta de creueria. La portada és classicista i compte amb un porxo modern, a manera de galilea. L'actual espadanya de dos ulls és el que queda d'una antiga torre, com podem observar a la fotografia que adjuntem, de 1920.

L'any 1936 van ser destruïts els tres retaules que hi havia, dedicats a sant Antoni Abat i la Magdalena, a sant Llorenç i sant Joan Baptista i a santa Anna i sant Jaume, atribuïts al mestre d'Albatàrrec, del segle XV.