Restes del castell del Vilosell
(El Vilosell - Les Garrigues)

El Vilosell - Restes del castell

El Vilosell - Restes del castell (Foto: Albert Esteves, 2020)

El Vilosell - Casa moderna construïda al lloc on hi estava situat el castell

El Vilosell - Casa moderna construïda al lloc on hi estava situat el castell (Foto: Albert Esteves, 2020)

El Vilosell - Maqueta del castell. Centre d'Estudis Locals del Vilosell

El Vilosell - Maqueta del castell. Centre d'Estudis Locals del Vilosell (Foto: cartell in situ)

Situació Carrer Anjuva
Del castell del Vilosell, que estava situat a la part més alta del poble, en queda ben poc. Només es conserva un mur atalussat, conegut popularment com l'Enjuba, fet amb carreus ben escairats, de mida variable, que es deu correspondre a una reforma duta a terme al segle XVI per reforçar el rocam que servia de base del castell.

La febrada constructiva que va patir el poble al segle XVIII va fer que bona part del que quedava del castell fos aprofitat en les noves construccions. Dues finestres gòtiques que es poden veure en una casa al costat de l'església, es creu que pertanyien al castell. L'any 1991, l'Ajuntament hi va instal·lar un mirador, des d'on es pot contemplar una magnífica panoràmica del poble. La construcció del dipòsit d'aigua i d'un habitatge han acabat d'ocupar l'espai que ocupava el castell, impossibilitant trobar més restes.

El seu origen es remunta a l'època sarraïna. El primer esment documental del lloc és de 1067, com una afrontació del castell de Barberà. Però el castell no és directament esmentat fins a l'any 1179, quan Alfons el Cast el cedeix a Guillem de Cervera i després en fa castlà a Pere de Besora. Ell mateix en fa donació, l'any 1196, al monestir de Poblet, el qual en mantindrà el domini fins a l'extinció de les senyories.