Ajuntament
(Sabadell | Centre històric - Vallès Occidental)

Sabadell - Ajuntament. Façana de la plaça Doctor Robert

Sabadell - Ajuntament. Façana de la plaça Doctor Robert (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorGabriel Batllevell Tort / Juli Batllevell Arús
Situació Plaça de Sant Roc, 1
L'edifici de l'Ajuntament va ser construït com a col·legi entre els anys 1871 i 1872 pels Pares Escolapis. L'any 1880, l'Ajuntament va adquirir l'edifici i l'any 1885, després de les obres de reforma, el consistori s'hi va instal·lar. Les reformes més importants van ser les de l'any 1888, quan es va refer la façana principal -projectada pel mestre d'obres Gabriel Batllevell- i l'any 1900, quan es va construir la façana posterior (la que dona a la plaça del Doctor Robert) i es transformava l'antic pati de l'escola en plaça pública. Aquesta reforma va ser duta a terme per l'arquitecte municipal Juli Batllevell i Arús, fill de l'anterior.

Tot i que les reformes van ser efectuades en ple període modernista, l'edifici respon a criteris neoclàssics. Presideixen l'entrada a l'Ajuntament dos fanals de ferro, rèplica fidel dels que il·luminaven la plaça de Sant Roc a principis de segle.