Ermita de Sant Miquel de la Tosca
(El Vilosell - Les Garrigues)

El Vilosell - Ermita de Sant Miquel de la Tosca (Foto: Àngela Llop , 2011)

El Vilosell - Ermita de Sant Miquel de la Tosca  als inicis del segle XX

El Vilosell - Ermita de Sant Miquel de la Tosca als inicis del segle XX

Situació Camí de Sant Miquel que surt del km 8,5 de la ctra. LP-7013
Està situada al paratge conegut com les Fontetes, al sector meridional del terme, a tocar del de la Pobla de Cèrvoles, a uns 4 km del Vilosell i als peus de la serra de la Llena. S'hi pot accedir sense problemes per una pista forestal que surt de la carretera, entre tots dos pobles.

Les primeres referències documentades d'aquesta ermita són de 1482, però l'actual edifici és del segle XVIII. A la porta hi ha inscrita la data de 1730. És un edifici d'una sola nau, rectangular, amb un presbiteri poligonal visible només des de l'interior, cobert amb una volta apetxinada. La nau està coberta amb volta de canó que descansa sobre una cornisa motllurada. Té un cor als peus. L'altar està fet amb una antiga roda de molí. L'edifici va ser restaurat l'any 1871, data que podem veure inscrita a l'espadanya.

L'ermita és un lloc molt popular on se celebren aplecs i trobades. Al seu entorn hi ha una àrea de lleure que enllaça amb la de la font de Sant Miquel situada molt a prop.

L'origen llegendari d'aquesta ermita fa referència a l'aparició de sant Miquel a mitjan segle XII per ajudar les tropes cristianes a arrabassar als sarraïns la fortalesa de Siurana.