Capella del Crucifici
(El Vilosell - Les Garrigues)

El Vilosell - Font i bassa del Crucifici (Foto: Albert Esteves, 2020)

El Vilosell - Capella del Crucifici, cartell in situ

El Vilosell - Font i bassa del Crucifici. Cartell in situ

Situació Accés per un camí des del Vilosell o des de Sant Miquel de la Tosca
Petit oratori construït sota la balma d'una roca. Té planta rectangular i coberta de canó i està acabada amb maçoneria de pedra vista. La volta és de pedra tallada, amb arc de mig punt sobre impostes. A l'interior hi ha una creu de ferro situada damunt d'una roda de molí.

Al cartell que hi ha al costat s'expliquen algunes llegendes sobre l'origen d'aquesta capella. Una diu que el crucifix que li ha donat nom va ser trobat per un pagès surant al torrent proper, però sense moure's, com indicant que no volia ser traslladat a cap altre lloc. Una altra llegenda, aquesta documentada l'any 1909, fa referència a un veí del Vilosell que ho va perdre tot en el joc i, furiós perquè Jesús no l'havia ajudat, va llençar el crucifix a una bassa. En fer-ho, va veure's envoltat de flames i es va llençar a l'aigua, d'on uns pagesos el van treure amb moltes dificultats. Poc després, va fer alçar aquesta capella en senyal de penediment.

S'hi pot accedir per un camí ample des del Vilosell, o per un corriol estret però no gens difícil, des de l'ermita de Sant Miquel de la Tosca, situada a uns vint minuts.