Cal Manresa
(Cervià de les Garrigues - Les Garrigues)

Cervià de les Garrigues - Cal Manresa (Foto: Albert Esteves, 2020)

Cervià de les Garrigues - Cal Manresa. Façana posterior

Cervià de les Garrigues - Cal Manresa. Façana posterior (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Carrer Major, 1 / Carrer del Riu
És una de les cases més antigues i notables del poble. El seu caràcter senyorial ve reforçat per la seva situació, amb la façana principal abocada al carrer Major, façana lateral visible des de la plaça i façana posterior cap al jardí, aquesta oberta amb galeries als dos pisos superiors. L'edifici consta de planta baixa, amb entresol, planta noble i golfes. La façana principal té un acabat que simula un encoixinat de carreus. La porta i les finestres principals són d'arc rebaixat i estan emmarcades amb carreus motllurats de pedra. A la porta hi ha un escut amb la data de 1723 (o 1793).

A l'interior es conserva mobiliari dels segles XVIII i XIX i una remarcable biblioteca de llibres antics. Hi ha també un diari escrit per Pere Manresa, que comença l'any 1812 i acaba el 1827. Manuel Giné* Freixes el descriu en un article sobre les cases pairals del poble: S'hi pot llegir «Yo Pere Manresa vai neixe lo dia 17 de novembre del 1787. La Maria (Rubió) ma muller va neixe el dia 20 de juliol del any 1793».

Manuel Giné Freixes: Les cases pairals a les Garrigues. Cervià. I Trobada d'estudiosos de la comarca de les Garrigues.