Església de Santa Maria de les Besses
(Cervià de les Garrigues - Les Garrigues)

Cervià de les Garrigues - Església de Santa Maria de les Besses

Cervià de les Garrigues - Església de Santa Maria de les Besses (Foto: Albert Esteves, 2020)

Cervià de les Garrigues - Església de Santa Maria de les Besses (Foto: Ceferí Rocafort -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1901)

Cervià de les Garrigues - Església de Santa Maria de les Besses, als anys seixanta

Cervià de les Garrigues - Església de Santa Maria de les Besses, als anys seixanta (Foto: cartell in situ)

Cervià de les Garrigues - Església de Santa Maria de les Besses (Foto: Carles Betriu -Invarquit.gencat.cat-, 1982)

Situació Les Besses
InterèsEspecial interès Interessant
L'any 1125, Arnau de Punyet concedí el lloc de les Besses, dins el terme de Castelldans, a cinc colons i els seus descendents. Però no és fins a l'any 1265 que el bisbe de Lleida dona llicència per construir l'església, dedicada a Santa Maria.

És un edifici d'una sola nau, construït amb carreus de pedra sorrenca d'una certa grandària, reforçat amb tres contraforts al mur de migdia. Està cobert amb teulada a dos vessants, refeta en la restauració, recolzada sobre tres arcs diafragmàtics, els quals es corresponen amb els contraforts exteriors. La porta, situada al mur nord, és de mig punt, amb les dovelles emmarcades amb un guardapols i impostes sobre els brancals. És un bon exemple de l'arquitectura de transició del romànic al gòtic.

A començament dels anys setanta es trobava en un estat ruïnós, amb la coberta esfondrada i també el mur del presbiteri, tal com podem veure a les fotografies que adjuntem. L'any 1973 es va dur a terme la restauració. A l'interior es conserva la pica baptismal i dues esteles discoidals procedents del seu cementiri.