Església de Sant Joan Baptista
(Vinaixa - Les Garrigues)

Vinaixa - Església de Sant Joan (Foto: Albert Esteves, 2021)

Vinaixa - Església de Sant Joan Baptista. Marques de picapedrer

Vinaixa - Església de Sant Joan Baptista. Marques de picapedrer (Foto: Albert Esteves, 2021)

Vinaixa - Església de Sant Joan Baptista (Foto: Ajuntament de Vinaixa)

Vinaixa - Església de Sant Joan Baptista (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, anys vint)

Situació Carrer Calvari, 2
Situada en una posició alçada respecte al carrer, damunt d'un gran sòcol fet amb carreus. Va ser construïda a començament del segle XIV seguint encara la tradició romànica. Se sap que cap a l'any 1301 per construir l'edifici es va contractar el mestre d'obres Arnau Colomera, que va renunciar l'any següent i va ser substituït pel mestre Piquer. Es va enllestir l'any 1318.

És un edifici de nau única, coberta amb volta de canó apuntada, reforçada amb tres arcs torals, capçada amb un absis semicircular. Exteriorment mostra unes façanes llises, ornades només amb un fris de mènsules nues a la cornisa. La façana principal està presidida per un portal de mig punt format per tres arquivoltes motllurades, suportades per columnes llises, i emmarcat amb un guardapols decorat amb puntes de diamant. Al capdamunt hi ha una espadanya de dos pisos, afegit amb posterioritat, igual que la capella neoclàssica adossada al mur de migdia. Els carreus que hi ha al voltant de la portada presenten nombroses marques de picapedrer.

A l'interior de l'església hi havia dos importants retaules gòtics, un de Ramon de Mur, de 1420, conservat al Museu Diocesà de Tarragona, i un altre de Bernat Martorell, ara repartit entre l'esmentat museu tarragoní i el MNAC.