Escola Pia Sant Antoni
(Barcelona | Pedró - Barcelonès)

Barcelona - Escola Pia Sant Antoni. 1868. Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

Barcelona - Escola Pia Sant Antoni. Projecte del nou edifici

TipusEdifici escolar
Situació Ronda de Sant Pau, 56-72
El col·legi dels escolapis del barri de Sant Antoni va celebrar el dos-cents aniversari el 2015. Es tracta d'un immens edifici que des de 1815 va anar creixent i arrelant-se fortament al seu entorn urbà, passant de ser un petit centre d'ensenyament a allò que és actualment, amb successives destruccions i refeccions.

Va iniciar l'activitat a l'antiga església de Sant Antoni Abat, i va ocupar poc després també la Casa de la Bolla. L'arquitecte Garriga i Roca projecta l'escola nova el 1845. L'espai deixat per l'enderrocament de les muralles permetrà el 1862 fer créixer l'edifici de tres plantes i capacitat per a mil cinc-cents alumnes fins a la ronda Sant Pau (1875-1884), ampliació atribuïda a Modest Fossas. El 1909 fou incendiat gairebé del tot. El 1927 comença a alçar-se una nova escola, l'actual, de la qual es desconeix l'autor.

Després dels estralls de la guerra, es refà, i l'església, molt malmesa, s'alça de nou de la mà de l'arquitecte Jaume Mestres Fossas, a principis dels quaranta.