Torre Vilana (Centre Mèdic Teknon)
(Barcelona | Bonanova - Escolapis - Barcelonès)

Barcelona - Torre Vilana (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Torre Vilana. Abans i després

Barcelona - Torre Vilana. Abans i després (Foto: Jaime González, 2023)

Situació Carrer Vilana
L'origen de l'actual Centre Mèdic Teknon és una antiga masia, documentada des de l'edat mitjana. Al segle XVII va ser propietat de les importants nissagues dels Vilana i els Dalmases. A mitjan segle XIX, la família Vilana-Dalmases va emprendre la urbanització de la part més baixa de la finca (l'actual carrer Vilana) i anys més tard es va vendre la part alta als Escolapis, que hi van alçar l'actual Escola Pia. Després de la Guerra Civil, l'any 1942, la finca va ser adquirida per la Congregació de Sant Pere ad Vincula, que hi va ubicar l'Asil Duran, actiu fins a l'any 1977. L'any 1989 va passar a mans dels propietaris de la Clínica Teknon que, el 1991, van emprendre la construcció de l'actual hospital. De l'edifici antic es va salvar la façana i les laterals, readaptats i molt ben integrats en l'obra moderna.