Església de Santa Maria de Vallvidrera
(Barcelona | Vallvidrera - Barcelonès)

Barcelona - Església de Santa Maria de Vallvidrera

Barcelona - Església de Santa Maria de Vallvidrera (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Església de Santa Maria de Vallvidrera (Foto: Fons Cuyàs -Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya-)

Barcelona - Església de Santa Maria de Vallvidrera (Foto: Anònim -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Barcelona - Església de Santa Maria de Vallvidrera (Foto: Emili Pellicer -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c.1923)

Barcelona - Església de Santa Maria de Vallvidrera (Foto: Frederic Bordas -Arxiu Fotogràfic de Barcelona-, 1899)

Barcelona - Església de Santa Maria de Vallvidrera (Foto: Juli Vintró -Arxiu Fotogràfic de Barcelona-, inicis segle XX)

Barcelona - Antic retaule de l'església de Santa Maria de Vallvidrera

Barcelona - Antic retaule de l'església de Santa Maria de Vallvidrera (Foto: Marcel·lí Gausachs -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, anys 20 del segle XX)

Situació Carretera de l'Església, 93. Camí del Cama-sec, 6 -12
InterèsEspecial interès Interessant
Les primeres referències documentals d'aquesta església (Santa Maria de Valle Vitraria) daten de l'any 987 i, pel que sembla, depenia de Sant Cebrià d'Aiguallonga (l'actual Valldoreix). És probable que fos destruïda durant la invasió sarraïna del 985 i posteriorment reedificada. Entre els segles XII i XIV hi ha referència de diverses disputes jurisdiccionals amb Santa Creu d'Olorda. Adquireix categoria de parroquial al segle XIII.

L'edifici actual és fruit de la reconstrucció efectuada l'any 1540. D'estil gòtic tardà, de nau única, capçada amb un absis poligonal, reforçat amb contraforts. El campanar és de torre, de planta quadrada. Adossada a l'església hi ha una masia i, a l'altre costat, l'antic cementiri.