Casa Antoni Romagosa (Villa Mercedes)
(Barcelona | Vallvidrera - Barcelonès)

Barcelona - Navarro Reverter, 13 (Vallvidrera)

Barcelona - Navarro Reverter, 13 (Vallvidrera) (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorJuli Batllevell Arús
Situació Navarro Reverter, 13
Edifici de l'any 1916, projectat per Juli Batllevell i Arús (Sabadell, 1864 – 1928), un arquitecte de formació gaudiniana, però que en aquesta obra s'allunya força dels postulats modernistes per concebre una obra força més convencional, molt de gust noucentista. El cos prismàtic de la casa, cobert amb teulada a quatre vessants, presenta diversos apèndixs, com la torratxa quadrangular -que sembla una gran xemeneia- o la terrassa de ponent, on podem veure uns remats mixtilinis de rajola, a joc amb la mansarda i el cos sobresortit de la façana que dona al carrer.

Segons Josep Casamartina, Batllevell s'inspira en la casa Trias del Park Güell i la masia Bonavista de La Garriga, projectades per ell mateix; en l'arquitectura domèstica anglesa i centre-europea i en la que en aquest mateix període estan practicant els arquitectes Puig Gairalt, per a construir una obra "serena, depurada i reeixida" tant al seu interior com a l'exterior.

Al núm. 15, trobem la Torre Sant Jordi, ampliada i reformada pel mateix arquitecte per a Joan Romagosa, germà d'Antoni Romagosa, actualment molt modificada.

Casamartina i Parassols, Josep: Juli Batllevell, un gaudinià oblidat. Fundació Gas Natural Fenosa, 2011