Església de Santa Creu d'Olorda
(Barcelona | Santa Creu d'Olorda - Barcelonès)

Barcelona - Església de Santa Creu d'Olorda

Barcelona - Església de Santa Creu d'Olorda (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Santa Creu d'Olorda. Creu davant de l'església

Barcelona - Santa Creu d'Olorda. Creu davant de l'església (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Església de Santa Creu d'Olorda (Foto: Rossend Flaquer -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1918)

Barcelona - Església de Santa Creu d'Olorda (Foto: Frederic Bordas -Arxiu Fotogràfic de Barcelona-, 1890)

Barcelona - Església de Santa Creu d'Olorda (Foto: Francesc Blasi -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c.1925)

Situació Ctra. de Santa Creu d'Olorda a Sarrià, km. 6,300
InterèsEspecial interès Interessant
El terme d'Olorda està documentat des del segle X i cal suposar que, ja que en aquella època, estava edificada la seva església parroquial, tot i que la referència directa més antiga és una deixa testamentària de l'any 1032. Es tracta d'un edifici d'origen preromànic, amb una nau única capçada amb un absis trapezial, i un transsepte elevat, de tipus carolingi, interposat entremig. Aquest esquema inicial va quedar desfigurat amb l'addició de capelles laterals, als segles XVI-XVII. També en aquella època es va refer la porta, de tipologia renaixentista, on encara podem llegir la data de 1632. Està coronada amb un rellotge de sol. El campanar de torre, que s'alça a la part de ponent, també és del segle XVII.

L'església, amb l'antiga rectoria adossada, i el cementiri, amb una creu de terme, es troba tancada dins d'un recinte clos amb una tanca de maçoneria.