Castell d'Olorda
(Barcelona | Santa Creu d'Olorda - Barcelonès)

Barcelona - Castell d'Olorda

Barcelona - Castell d'Olorda (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Castell d'Olorda (Foto: Albert Esteves, 2016)

Barcelona - Castell d'Olorda (Foto: Frederic Bordas -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1907)

Barcelona - Castell d'Olorda (Foto: Ignasi Canals -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1918)

Situació Ctra. de Santa Creu d'Olorda a Sarrià, km. 6,300
Gran casal proper a l'església de Santa Creu d'Olorda, actualment en estat ruïnós, que s'ha identificat com l'antic castell d'Olorda, alçat sobre una antiga torre medieval, una de les diverses fortificacions documentades d'època medieval (com la torre Guadall, que després es convertiria en el Castell Ciuró). La transformació d'aquesta torre en un castell residencial es devia produir al llarg del segle XIV, quan era propietat del tresorer reial, Berenguer de Relat. L'any 1471 pertanyia a Lluís de Relat. L'any 1542 era propietat de Lluís Desvalls, que el va vendre als Requesens-Zúñiga, juntament amb el Castell Ciuró. En època moderna, va fer funcions de rectoria.

Era un edifici construït en diverses etapes entorn d'un pati interior rectangular. La part que dona a la plaça, on hi ha el portal de mig punt, es correspon amb les restes de l'antiga torre, que és la part més antiga. A la banda de tramuntana hi ha restes de finestres gòtiques.