Torre Pastor de Cruïlles
(Barcelona | Tibidabo - Barcelonès)

Barcelona - Torre Pastor de Cruïlles

Barcelona - Torre Pastor de Cruïlles (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Torre Pastor de Cruïlles (Foto: Jaume Biosca -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1919)

AutorJosep Puig i Cadafalch
Situació Crtra. de Vallvidrera a Barcelona, 72-76 / Ctra de Vallvidrera al Tibidabo, 102-104
InterèsEspecial interès Interessant
Edifici, conegut també com el Roserar, projectat per Josep Puig i Cadafalch, l'any 1908, per encàrrec de la marquesa de Castell de Torrent i baronessa de Cruïlles. De gran impacte visual, està inspirat en els palaus catalans del segle XV i XVI. Consta d'un cos rectangular i una torre cantonera, tots dos coberts amb teulades de grans ràfecs. Aquests destacats voladissos són, de fet, l'única concessió ornamental, més enllà de la prestància del mateix aparell nu. Està construït amb petits carreus de pedra grisa, disposats en molts trams en espina de peix, tal com es feia en època preromànica, un estil que Puig i Cadafalch coneixia molt bé.

La casa va ser adquirida pel temple del Tibidabo, l'any 1961, i convertida en el centre d'espiritualitat Mater Salvatoris. S'hi van construir tres capelles, així com un auditori i sales de reunions. Des de 2004 funciona també com a residència de la tercera edat.