Vil·la Maria (Casa Antoni Castañer)
(Barcelona | Desert de Sarrià - Barcelonès)

Barcelona - Ctra. de Sarrià a Vallvidrera, 102

Barcelona - Ctra. de Sarrià a Vallvidrera, 102 (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorJuli Batllevell Arús
Situació Crtra. de Sarrià a Vallvidrera, 102
Obra de l'any 1903, primera casa de la urbanització que va promoure Antoni Castañer al sector de l'actual estació inferior del funicular de Vallvidrera. Construït en el moment de ple apogeu del Modernisme, és un edifici conceptualment inspirat en la casa pairal catalana, però guarnit amb elements propis del repertori formal modernista, com el motlluratge que envolta les obertures (neobarroc, per Casamartina) o els pinacles que flanquegen el coronament, amb decoració de temàtica vegetal, la qual pot relacionar-se amb el xiprer de la casa Calvet o el pi de la casa Antònia Burés. Es tracta d'arbustos amb arrels vistes, motiu propi de l'Art Nouveau.

La riquesa decorativa concentrada en aquests punts, contrasta amb el plantejament i la senzillesa del conjunt, sobretot, les façanes laterals i posterior. Cal tenir en compte, però, que s'ha esvaït l'estucat original, més ric que l'actual.

Casamartina i Parassols, Josep: Juli Batllevell, un gaudinià oblidat. Fundació Gas Natural Fenosa, 2011