El tótem del Guinardó
(Barcelona | Baix Guinardó - Barcelonès)

Barcelona- Pilar de la Ronda Guinardó

Barcelona- Pilar de la Ronda Guinardó (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Ronda Guinardó - Plaça Alfons X
Hem manllevat el nom d'aquest "monument" d'un article que va escriure al diari El País el periodista Agustí Fancelli, una de les escasses ressenyes que hi ha sobre aquest curiós objecte. Es tracta d'un dels pilars de formigó de l'antic viaducte que cobria la ronda del Guinardó des de 1973. Quan es va fer la remodelació d'aquest sector, l'any 2011, es va decidir -encertadament- deixar-lo en peu, vist que no feia cap nosa, amagat entremig dels arbres que hi ha plantats al centre de la rotonda de la plaça. Anys després, sembla realment una escultura urbana i constitueix un valuós record d'aquell lamentable escalèxtric la demolició del qual va ser llargament reclamada pels veïns del barri. Estaria bé que hi hagués algun cartell que ho expliqués.