Sant Bartomeu de la Quadra
(Molins de Rei - Baix Llobregat)

Molins de Rei - Sant Bartomeu de la Quadra

Molins de Rei - Sant Bartomeu de la Quadra (Foto: Albert Esteves, 2021)

Molins de Rei - Sant Bartomeu de la Quadra (Foto: Frederic Bordas -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1908)

Molins de Rei - Sant Bartomeu de la Quadra (Foto: Manuel Genovart -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1925)

Situació Crtra. de Molins a Santa Creu d'Olorda, km 2
El lloc de Sant Bartomeu era una antiga quadra pertanyent a Santa Creu d'Olorda, centrada per l'església de Sant Bartomeu, esmentada l'any 1143, destruïda el 1936. Una quadra era un lloc feudal de segon ordre, un districte especial dins d'un castell. En aquest cas, la quadra al·ludeix a les propietats lligades a l'església de Sant Bartomeu del castell d'Olorda.

Va pertànyer al desaparegut terme municipal de Santa Creu d'Olorda, que l'any 1916 va ser repartit entre els municipis de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei. Sant Bartomeu, per la seva proximitat a Molins de Rei, va ser incorporat al seu terme.

Al costat de l'església hi ha algunes cases antigues, reformades a finals del segle XIX, una d'elles amb decoració modernista.