Església de l'Esperit Sant
(Barcelona | Baix Guinardó - Barcelonès)

Barcelona - Església de l'Esperit Sant

Barcelona - Església de l'Esperit Sant (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorManuel Puig Janer
Situació Travessera de Gràcia, 401
La parròquia de l'Esperit Sant va ser segregada, l'any 1933, de la Verge de Montserrat. Poc després, l'associació benèfica Instituto del Salvador de los Párvulos va vendre un solar que posseïa a la barriada de Sant Martí de Provençals, a tocar de la Travessera de Gràcia, al bisbat de Barcelona, amb la condició que s'hi construís un temple parroquial dedicat a l'Esperit Sant. L'any 1934 es va posar, solemnement, la primera pedra i es va iniciar la construcció de l'església, sota la direcció de l'arquitecte Francesc Pericas. Pocs mesos després ja hi havia una capella on celebrar els actes litúrgics, a l'espera de construir una nau més gran. En els actes vandàlics de l'any 1936, es va saquejar la capella, que no es va poder rehabilitar, precàriament, fins després de la guerra.

Finalment, l'any 1960 es va obtenir el permís per a la construcció d'un nou temple, segons projecte de l'arquitecte Manuel Puig Janer (Monistrol de Montserrat, 1899-1965). Va ser inaugurat l'any 1967. Consisteix en una enorme nau rectangular presidida per una façana en forma de vitrall, de formes abstractes. Els vitralls del presbiteri van ser afegits l'any 1998, obra de l'artista Josep Lluís Casanova.

Font: Notes històriques de la parròquia de l'Esperit Sant, del rector Joan Serra i Fontanet.