Antic Hotel Casanovas (CEIP Mas Casanovas)
(Barcelona | Baix Guinardó - Barcelonès)

Barcelona - Hotel Casanovas, l'any 1906

Barcelona - Hotel Casanovas. Postal antiga

TipusHotels i hostals
Situació Mas Casanovas, 55
L'origen d'aquesta sorprenent construcció és una antiga masia, el Mas Casanovas. L'any 1898, la seva propietària, Montserrat de Casanovas, va demanar permís d'obres per construir un hotel en els seus terrenys, el qual va ser inaugurat l'any següent amb el nom d'Hotel de la Fuente Casanovas. Va ser el primer lloc d'estada dels jugadors del F.C. Barcelona, que jugaven al camp que hi havia al costat. L'hotel, amb tot, va ser un fracàs econòmic i, l'any 1904, va ser cedit a la Guàrdia Civil, que el va fer servir de quarter fins a l'any 1934. Aquell any es va transformar en l'Escola Pablo Iglesias, després de la remodelació realitzada per l'arquitecte Josep Goday. Acabada la Guerra, i després de tornar a ser durant un temps quarter de la Guàrdia Civil, va fer funcions d'escola novament, aquest cop amb el nom d'Obispo Irurita i, a partir de 1987, i de nou rehabilitat, va adoptar el seu nom actual de CEIP Mas Casanovas. La reforma va ser duta a terme per l'arquitecte Jordi Romeu.

La seva estampa actual, entaforat entre els edificis moderns de l'escola, resulta certament xocant. Més encara degut a les seves curioses cúpules d'aire oriental que han substituït a les originals, semiesfèriques, més convencionals. Originalment, era un edifici que es podia associar amb el monumentalisme francès, d'estil Beaux Arts.