Casa de la Cooperativa Militar
(Barcelona | Baix Guinardó - Barcelonès)

Barcelona - Travessera de Gràcia, 378

Barcelona - Travessera de Gràcia, 378 (Foto: Valentí Pons, 2012)

AutorEnric de Babot Frayse / Antoni Millàs Figuerola
Situació Travessera de Gràcia, 378
L'any 1920, l'arquitecte Enric de Babot projectava un conjunt de cases barates per a la Cooperativa Militar de Barcelona. Estaven agrupades en tres conjunts, situats en llocs diferents, dins del mateix districte. Un d'ells ocupava tota l'illa de cases entre Travessera de Gràcia, Cartagena, Pare Claret i Castillejos. D'aquest conjunt, inaugurat pel rei Alfons XIII l'any 1922, només en sobreviu una, la del núm. 378 de la Travessera. Els altres grups estaven al passatge Tinent Costa (aquest plenament conservat) i a Torre Vélez-Sant Quintí. En el projecte hi va participar també l'arquitecte Antoni Millàs, que va dirigir l'obra.

Les cases eren totes iguals, de planta baixa i pis, amb pati interior. El disseny de les façanes, tot i la seva modèstia, és prou digne. Les obertures estan coronades amb un frontó buidat i ressaltades amb peces de ceràmica. La cornisa és escalonada, amb un tester triangular al centre.