Castellnou de Gimenelles
(Sant Jaume dels Domenys - Baix Penedès)

Sant Jaume dels Domenys - Castellnou de Gemenelles

Sant Jaume dels Domenys - Castellnou de Gemenelles (Foto: Albert Esteves, 2006)

Situació Veïnat de l'Hostal
Escrit també Giminells o Gemenelles. És un casal construït el 1773 per substituïr un mas més antic, el Castellvell, del qual encara hi ha algunes restes dalt d'un esperó. És un edifici de tres plantes cobert a quatre vessants. Té estructura rectangular, amb dos cossos laterals adossats, més baixos, i contraforts al darrera. En la seva construcció es van utilitzar materials de l'edifici antic.
En època medieval Giminells era una quadra, documentada des del segle XIV, que tenia uns quinze focs. Posteriorment, va conformar una baronia juntament amb Torregassa. El darrer baró de Giminells i Torregassa va ser el famós pintor olotí Joaquim Vayreda.